Доминирането на биткойн достига рекордно ниски нива с наближаването на сливането 07.09.22

Доминирането на биткойн достига рекордно ниски нива с наближаването на сливането 07.09.22

Митичното сливане е почти тук. Преходът на Етериум от Proof-Of-Work към Proof-Of-Stake е най-обсъжданото събитие в крипто в момента и парите текат към този блокчейн. Това от своя страна доведе до намаляване на доминирането на биткойн. Този показател измерва процента от целия крипто пазар, който представлява биткойн, и в момента той е „надолу на нива, невиждани от 2018 г.“. Което има смисъл. Тъй като сливането е почти тук и всеки направи своите залози.

Според The ​​Weekly Update на ,,проучването на Аркана'', „най-ниското ниво е настъпило по време на манията по ICO през януари 2018 г.“ Което има смисъл, тъй като ICO бяха темата за разговори в момента. Този импулс обаче в крайна сметка изчезна. Можем ли да очакваме същото от сливането? От една страна, това е структурна промяна на Етериум като цяло, така че е по-важно, отколкото някога са били ICO. От друга страна, залозите са по-високи и няма гаранции, че сливането ще се развие по план.

Сливането не е единственият фактор

Преди да продължим, нека разгледаме статистиката на ,,изследване на Аркана''.

„Септември започна с различна възвръщаемост сред нашите индекси. Биткойнът започна най-зле месеца и се понижи с 1%. Всички останали индекси са на положителна територия, като Large Caps печелят 1%, Small Caps 2%, а Mid Caps 7%."

И така, всички и техните майки спечелиха биткойн през последните няколко седмици. Особено със средна капитализация, с Етериум Класик като малко вероятен лидер. Тази почти забравена криптовалута също набира популярност поради сливането. Когато Етериум се превърне от Proof-Of-Work в Proof-Of-Stake, цяла индустрия ще изчезне. Новата система не изисква копачи, така че всички те проучват възможностите си и оригиналният Етериум изглежда е големият победител в този сценарий.

Има обаче друга класическа криптовалута, която нарасна още повече. Обратно към седмичната актуализация:

„Въпреки че представянето на големите капачки беше предимно непроменено през предходните седем дни, виждаме огромно увеличение на някои от по-малките монети. Terra Luna Classic скочи с 222% на фона на планове за съживяване на веригата, докато Етериум Класик се увеличи с 20%.”

Така че, въпреки че е голям фактор, не всичко е свързано с сливането. "Изследването на Аркана" предлага още един важен фактор:

„Съществено предупреждение за доминирането на биткойн, което е близо до най-ниското ниво за всички времена, е, че стейбълкойните са много по-значими сега, отколкото последния път, когато биткойн показа тази ниска доминация. Като изключим USDT и USDC от уравнението, виждаме, че биткойн все още представлява половината от крипто пазара.“

Доминиране на биткойн през последните няколко месеца

От NewsBTC споделиха, че постоянно наблюдават доминирането на биткойн. Полето е по-променливо, отколкото си мислим. Преди два месеца техният доклад подчерта следното:

„През последните няколко дни пазарното господство на биткойн намаля с повече от 2%. Този пазарен дял бързо беше погълнат от Етериум, чието господство нараства през този период от време. Добави повече от 2%, за да премине от закъсалите около $16% до сегашното си господство от 18,9%.“

Миналия месец обаче заглавието на доклада беше „Доминирането на биткойн расте, тъй като апетитът за крипто риск остава нисък“.

Причината за това беше:

"Изследването на Аркана" отбеляза, че цялостната слабост в сектора се дължи на „естествена ротация, тъй като търговците търсят безопасност на падащ пазар“. Увеличаването на доминирането на биткойн е придружено от нарастване на общия пазарен дял на стейбълкойн.“

  

                                                  Доминиране на пазарна капитализация на BTC върху CryptoCap

И така, показателят за доминиране на биткойн е влакче в увеселителен парк и наближаващото сливане генерира допълнителна волатилност. 

В момента, "според изследването на Аркана", ETH е на 20,35%, а BTC е на 38,26%.

Преди да тръгнем, има един последен фактор за анализ. На 13 септември САЩ ще публикуват CPI за август. Прогнозата е, че лихвата ще се покачи със 75 базисни пункта, но реалността е, че всичко може да се случи. И съобщението ще дойде в тандем със сливането.

Предстоят забавни времена!

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.