Как се става лидер на крипто пазара

Как се става лидер на крипто пазара

Давид Бонев е мениджър с 10-годишен опит в сферата на финансите и блокчейн технологиите, работи като инвестиционен банкер във финансова къща, също така е финансов директор на платформа, базирана на блокчейн в областта на медицината. За българската аудитория е най-разпознаваем като един от основателите на платформата за крипто ексчейндж в България – BoneX. Снимка: Личен архив

BoneX* се ангажира с осигуряването на безопасна и сигурна търговия на дигитални валути, осъзнавайки напълно, че клиентите доверяват парите си в техните ръце

- Г-н Бонев, как оценявате крипто пазара в световен мащаб днес и променя ли се интересът на българите към търгуване с криптовалути?

- Младите българи определено имат силен афинитет към криптовалутите. Наблюдението ми е, че този интерес нараства лавинообразно. Ако трябва да бъда честен, не мога да си обясня поведението на някои от търговските банки, тъй като този интерес е голяма бизнес възможност за тях, а те показват необясним консерватизъм, но това е тема на друг разговор. Пазарната капитализация на крипто пазарите отдавна надхвърли 1 трлн. долара. Смятам, че в рамките на следващите три година тя ще се утрои. Не говоря само за биткойн, а за това, че големият импулс ще дойде от токенизацията на различните видове финансови инструменти, което ще доведе до геометричен ръст на капитализацията.

- Какво се случва с биткойна, навлизаме ли в период на свръхреакция?

- Ако става въпрос за цената му в момента, това е изключително условно. Това, което е безусловно обаче, е, че интересът към биткойн расте все повече и повече. В основата на това има много фундаментални причини. Първата и основна е, че количеството биткойн в обращение е лимитирано. Фиксирано количество плюс непрекъснато повишаващ се интерес могат да обяснят ценовите движения. Преди известно време излезе и информация, че Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ ще разреши листването на няколко фонда на борсите там, които ще имат експозиция в биткойн. Това автоматично отваря вратата за участие и на големи институционални инвеститори в крипто пазара. Считам, че сам по себе си този акт отговаря по един безапелационен начин какво е бъдещето на биткойн. Той е тук, за да остане, и това вече е неоспорим факт. 

- Как се поддържа интересът на клиентите да инвестират на пазар, който често се намира под силен натиск от различно естество?

- Целта ни е да поддържаме качествена услуга в съответствие с всички законови изисквания. Уверявам ви, че не е необходимо да поддържаме интереса на клиентите, защото той тепърва ще нараства значително. Процесът на тоталната дигитализация във всички сфери на обществения живот поддържа интереса на нашите клиенти. От нас се изисква само едно – да удовлетворим потребностите им. По отношение на инвестирането – съветвам всеки много внимателно да прецени какви са нивата на приемливия риск. Никога не трябва да се залагат всички пари в един актив – това не е инвестиране, а чист хазарт и такъв тип поведение винаги приключва по един и същи начин. Всяка криптовалута има така наречената своя „бяла книга“. В нея е обяснено подробно какво точно изпълнява тази валута и каква е нейната цел и всеки, желаещ да инвестира в крипто, е добре да се запознае с различните книги.

- Един от сериозните проблеми на криптовалутната индустрия е прехвърлянето на пари от крипто борсите към банкови сметки. Какъв е Вашият опит?

- Много често банките забраняват директния вход и изход на средства от и към големите крипто борси, а ако пропуснат такъв, резултатът е затваряне на сметката на съответния клиент. Ние от BoneX имаме прекрасни и дългосрочни взаимоотношения с всички банки в България и Европа, спазвайки и имплементирайки всички европейски норми, свързани с борбата срещу пране на пари и конкретизация на произход на средства. Имаме изключително строги вътрешни матрици за оценка на риска, както и софтуерни механизми, които ни дават яснота за това дали крипто средства, пристигащи от дигитален портфейл, са с ясен и чист произход. Използваме същите такива като най-големите борси в света. По този начин гарантираме спокойствие при колаборацията си с нашите партньори от банковия сектор.

- В тази посока реализирахте партньорство с Trastra – крипто дебитната карта на VISA. Как се развива то? 

- Нашето партньорство с Trastra е следствие на желанието ни да се развиваме и предоставяме огромно разнообразие от крипто услуги на клиентите ни. Посредством Trastra и мобилното приложение клиентите ни могат мигновено да заредят своята карта с крипто и да го превалутират в евро, с което да се разплащат навсякъде и по всяко време. Целта ни е всеки наш клиент да се чувства като банка и да има неограничен достъп и контрол над своите средства. Сред българските ни партньори са банковият сектор, както и EasyPay, A1 и Vivacom. Картата е възможно най-сигурна – верифицирана от VISA, като всяка трансакция е защитена с проверка за самоличност и двуфакторно удостоверяване (парола за портфейл и генерирана парола). Онлайн трансакциите минават през защитен протокол на VISA – всяко ново устройство или бразуър трябва да бъдат потвърдени по мейл и да минат защита срещу скиминг. 

- Какъв е профилът на българския купувач на крипто?

- Все повече и повече хора навлизат в крипто и желаят да станат част от дигиталните финанси. Нашите клиенти са образовани хора най-често между 18 и 50-годишна възраст. Някои от тях влизат от спекулативна гледна точка с вярата, че цената, на която купуват днес след известно време ще донесе печалба, а други го правят заради свободата, която крипто вселената предлага. Трудно е за младите хора да бъдат заставени да разполагат със средствата си 5 дни от седмицата в часовете от 9 до 17 и да чакат с дни за международен превод, до което дават достъп банките. За разлика от тях, крипто прави това възможно 24/7 и отнема минути за изпълнение на транзакция. България е страна, която може изключително много да спечели от развитието на крипто сектора си така, както направиха Малта, Естония и други държави.

- Какви са плановете Ви за развитие на други пазари?

- Следвайки успешния ни бизнес модел в България, BoneX вече работи на пълни обороти в Румъния и Гърция. Предоставяме изключително конкурентни условия и голям набор от услуги, които нашите конкуренти в момента не предлагат. Зa нас е важно клиентът да се чувства сигурен и спокоен в бързината и професионализма на нашия екип. 

Автор: Иван Маринов. Текстът е публикуван в бр. 10/2021 г. на списание "Мениджър"