Очаква ли се нов рекорд на цената на Биткойн?

Очаква ли се нов рекорд на цената на Биткойн?

Анализатори предупреждават, че силният долар може да играе спойлспорт за всеки нов тласък нагоре.

Верижните показатели на Биткойн рисуват бича картина след седмици на консолидация. Най-добрата криптовалута достигна пик на цената от $41,962 на 8-ми януари и оттогава се търгува в диапазон от $29 000 - $40 000, според данни на CoinDesk 20. Търсенето обаче продължава да надминава предлагането на фона на затишието на цените.

Досега през 2021г. са изкопани около 26 000 BTC (+ 3.36%). Междувременно The Grayscale Investment Trust са придобили над 40 000 BTC за същия период.“, съобщава Glassnode в седмичния си доклад.

Освен това броят на монетите, държани на ексчейндж адреси, продължава да се плъзга, отнемайки ликвидността от пазара.

Междувременно броят на единиците на китовете - клъстери от адреси за крипто портфейл, държани от един-единствен участник в мрежата, притежаващ поне 1,000 BTC - скочи до нов рекорд от 2,218 в неделя. Броят се е увеличил с над 50 по време на неотдавнашната консолидация на цените в знак на продължаващо натрупване от достатъчно големи инвеститори, за да повлияе пазарните тенденции.

В крайна сметка, шансовете за по-дълбок спад, дължащ се на печалба, изглеждат ниски, тъй като 24-часовата средна стойност на коригираното съотношение на изразходван биткойн (aSOPR) наскоро падна до 1.00, което показва, че койните, които се движат между инвеститорите, вече не носят печалба. Метриката SOPR измерва съотношението на печалбата на биткойн въз основа на цените при последното им преместване. ASOPR игнорира всички изходи с продължителност по-малка от 1 час.

Инвеститорите обикновено продават на загуба по време на мечи пазари, но в момента биткойнът е на бичи пазар, след като през последните три месеца нарасна с 200%.

„За да се понижи SOPR, инвеститорите трябва да са готови да продават на загуба, което е малко вероятно предвид настоящатa ситуация на пазара. Търсихме това нулиране, за да генерираме известна стабилност на пазара и да проправим пътя за следващия бик, ”каза Glassnode наскоро. В исторически план стойностите под 1.0 са били винаги отхвърляни по време на бичи пазари. Така шансовете изглеждат в полза на убедително движение на BTC над 40 000 долара. „Пробивът може да се случи след две седмици, в момента всичко е възходящо.", заяви търговецът и анализатор Алекс Крюгер пред CoinDesk в Twitter.

Крюгер обаче посочи потенциалнатa доларова сила като краткосрочен риск за бичата перспектива на биткойн. Доларовият индекс (DXY), който проследява стойността на валутата спрямо основните валути, гледа на север, като дневната графика отчита обратен пробив на главата и раменете (H&S) - основен бичи модел (долу вдясно). 

„Ако бичата тенденция се развие от последния пробив на DXY, това може да е проблем за BTC.“, каза Крюгер. Пробивът отвори вратите за покачване до 93,00. По време на писането на статията, DXY се търгува близо до 91.12, претърпял известни промени през деня.

Матю Диб, главен оперативен директор и съосновател на Stack Funds, изрази подобни опасения, като същевременно обърна внимание на факта, че ралито на биткойн от началото на ноември е най-ниското от близо $14 000, се е случило заедно със спада на DXY от 94,5 на 89,00.

Биткойн се движеше главно в посока, обратна на щатския долар след срива на пазарите през март, като криптовалутата стана свидетел на консолидация или отстъпления по време на пристъпите на сила на USD. Неотдавният спад на BTC от рекордно високите стойности и последвалата консолидация бяха придружени от рали за възстановяване на долара.

Обратната корелация между двете вероятно е резултат от отрицателната корелация на долара с апетита за риск на световните финансови пазари.

„Винаги, когато има опасност от риск и нещата да се влошат по целия свят, се появява желанието да се премине към щатския долар за по-безопасно. Като допълнение, биткойн, който все още е нововъзникващ актив, е изложен на риск.”, каза Джоъл Крюгер, валутен стратег в LMAX Digital, пред CoinDesk.

Общата тенденция на долара обаче изглежда меча, благодарение на отворената стратегия за печатане на пари на Федералния резерв и анализаторите остават уверени в дългосрочните перспективи на криптовалутата.

„Както в средносрочен, така и в дългосрочен план, биткойн остава привлекателен и в крайна сметка, при това по-дългосрочно предложение, BTC трябва да се превърне в търсена валута и в рискови периоди“, каза Крюгер.

По време на писането на статията BTC e близо до $34 940, което представлява 4% печалба за деня.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.