Регулаторният контрол заплашва възхода на Етериум, ще се поддаде ли под натиска? 06.10.22

Регулаторният контрол заплашва възхода на Етериум, ще се поддаде ли под натиска? 06.10.22

Етериум е обект на засилен регулаторен контрол през последните месеци. Това идва след преминаването на мрежата към механизъм за доказване на залог и въвеждането на залагане за останалите. Тъй като бяха наложени санкции срещу протоколи като Торнадо кеш, става все по-вероятно регулаторните органи да насочат вниманието си към Етериум. Сега изглежда, че параметрите за определяне на чия компетентност попада ETH се хешират.

Етериум може да бъде ценна книга

Преди това шефът на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслер каза, че първите две криптовалути, биткойн и етериум, не се квалифицират като ценни книжа. Но това беше, когато и двете мрежи все още работеха стабилно под механизъм за доказателство за работа.

С преминаването на Етериум към доказателство за дял, SEC започва да отхвърля предишните коментари, че Етериум не се квалифицира като ценна книга. Причината е, че тъй като сега има наличност на залагане в мрежата, инвеститорите в момента „очакват печалби въз основа на усилията на другите“. Това дава пауза да се каже, че цифровият актив вече може да се квалифицира като ценна книга. Това също следва мнението на шефа на SEC, че повечето криптовалути в момента работят като ценни книжа.

Междувременно въздействието на класифицирането на Етериум като ценна книга от регулаторния орган има много последици. Най-известният от тях е, че има повече ETH възли, работещи в Съединените щати, отколкото във всяка друга страна, което би означавало, че голяма част от транзакциите ще попаднат в обхвата на SEC.

                                                                              Етериум се бори да се задържи над $1300

Въпреки това, тъй като тези активи тепърва ще бъдат класифицирани като ценни книжа, имаше други спекулации за това, като те могат да бъдат класифицирани. CFTC преди това беше призована да регулира крипто индустрията и председателят Ростин Бехнам каза, че цифровите токени са стоки и че CFTC трябва да може да ги регулира.

Ще оцелее ли ETH след проверката?

Регулирането на Етериум от някое от тези наблюдатели може да върви по различни начини. Понастоящем се очаква регулаторите скоро да излязат с окончателна класификация за цифровия актив и след това да въведат мерки за регулирането му като такъв. Цената обаче вероятно ще пострада от това.

Санкциите срещу крипто миксера Торнадо кеш вече карат ETH инвеститорите да са на ръба на местата си. Добавянето на повече регулации за ETH може да понижи цената на криптовалутата. ETH вече се бори да се задържи над $1000 и всяко регулаторно действие вероятно ще изпрати цената му до под $1000.

Подобен ход срещу Етериум също би повлиял значително на останалата част от пазара на децентрализирани финанси (DeFi) и NFT, предизвиквайки бързи спадове в стойностите в цялото пространство. В крайна сметка победителят ще бъдат активи като биткойн, които са наистина децентрализирани и ще служат като безопасно убежище за крипто инвеститорите.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.