Руските миньори купуват повече съоръжения за копаене на биткойни през Q4: Доклад 05.12.22

Руските миньори купуват повече съоръжения за копаене на биткойни през Q4: Доклад 05.12.22

Биткойн и целият крипто пазар кървят поради много предизвикателства, които сполетяха индустрията. От срива на Terra и непрекъснатото повишаване на лихвените проценти до имплозията на FTX, пазарът не се е радвал цял месец на положителна ценова тенденция.

Докато инвеститорите плачат за загубата на инвестиционни средства, копачите на биткойн се борят да останат на повърхността. В резултат на това цената на BTC продължи да спада дори с нарастващите разходи за електроенергия за операциите на копачите. Но, изненадващо, много миньори в Русия ще купуват съоръжения за копаене сега.

Защо руските миньори купуват съоръжения за копаене на биткойни?

Според скорошния доклад на Комерсант, много копачи в Русия грабват повече биткойн платформи през четвъртото тримесечие на 2022 г. Освен това изследователите откриха, че продажбата на ASIC платформи рязко се е повишила в края на годината. Това е изненадващо предвид непрекъснатия спад на крипто активите на пазара.

При по-внимателен поглед стана ясно, че руските миньори се радват на по-ниска цена на електроенергия. Освен това страната осигури по-достъпна електроенергия за много региони, което улесни процъфтяването на домакинствата и бизнеса в тези места. Така че, докато други миньори в страни с висока цена на енергия се борят, техните руски колеги я имат по-достъпна.

Друга причина за събиране на повече ASIC платформи за крипто копаене е поради евтината оферта за оборудването. В резултат на това цените на ASIC паднаха в страната, което подтикна много копачи да предприемат действия за придобиване на повече.

Повече причина, която доведе до този скок в покупките на съоръжения за копаене, беше нарастващият интерес към крипто копаене като жизнеспособна инвестиционна възможност. Според съоснователя на Xive Дидар Бекбауов добивът на биткойн е станал привлекателен поради по-малките възможности за инвестиране, санкциите и високотехнологичната квалификация на много хора в страната.

Шумът от покупки започна, след като Министерството на финансите на Руската федерация (MiFin) и Банката на Русия (BoR) се съгласиха да подкрепят крипто копаене. Но те го разрешиха в региони с повече енергийни разпределения, а не в тези с оскъдни енергийни доставки.

Второ, руските регулатори внесоха законопроект за легализиране на добива и продажбата на добити активи в страната. Този законопроект беше внесен в руската Държавна дума, долния парламент.

Също така, финансовият анализатор Владислав Антони заяви, че по-ниската цена на ASIC платформите за копаене, която сега е близо до производствените разходи, е добро насърчение за новите инвеститори. Приходите от копаене в Русия се увеличиха напоследък, дори когато цената на BTC регистрира близо двегодишно дъно.

                                                                   Цената на биткойн е над 17 000 долара

Отчет за продажбите на доставчици на майнинг съоръжения

Един от дистрибуторите на съоръжения за копаене в Русия, Чикот, регистрира повече продажби през октомври и ноември. Това беше различно от техните записи за Q3.

Данните показват, че продажбите на Chikot през Q1 до 3 са по-високи от продажбите през 2021 г. с 65%. До август и октомври 2022 г. цената на хардуера падна с близо 20% и остана същата през следващите месеци.

В резултат на това Чикот дори записа 30% увеличение на покупките на съоръжения за копаене в една транзакция, различно от рекордите от началото на 2022 г.

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.