Цената на биткойн преодоля ли съпротивата на низходящ тренд? 07.10.22

Цената на биткойн преодоля ли съпротивата на низходящ тренд? 07.10.22

Това ли е пробивът на биткойн, който чакахме?

Цената на биткойн излезе от важна линия на низходящ тренд в линеен мащаб. Линията на низходящ тренд свързва пика при $68K, върха през март при $48K и няколко скорошни отхвърляния. На най-ниските времеви рамки биткойнът излезе извън тази диагонална наклонена тренд линия.

Преди биковете да започнат да празнуват, BTCUSD е най-добре да се начертае в логаритмична скала. Превключването към логаритмичен мащаб незабавно прави тренд линията да изглежда остаряла. Преместването на тренд линията през едни и същи повратни точки на пазара води до много по-малко стръмна линия на низходящ тренд.

                                     Пробивът на линейния мащаб оставя място за остатък в логаритмичния мащаб

Сравнение на импулса на BTCUSD с помощта на MACD и LMACD

Стандартният инструмент MACD също има смисъл да се използва с диаграма с линеен мащаб. Но ако искате по-директни сравнения на импулса в по-големи времеви мащаби, трябва да използвате и логаритмична версия на инструмента. Използването на обикновен MACD за сравняване на минали ценови действия не е практично.

LMACD също има тенденция да предоставя по-надеждни сигнали. Например тук биткойнът вече е преминал възходящо ниво на MACD отдавна, докато LMACD е само на път да потвърди след още няколко седмици на странично отклонение.

                                         MACD и линейната скала (вляво) спрямо LMACD и логаритмичната скала (вдясно)

Защо логаритмичната скала показва още няколко седмици крипто зима

Исторически изглед на линейния мащаб спрямо логаритмичния мащаб показва разликата между двата типа диаграми в ценовото действие на BTCUSD. На линейната графика всичко преди 2017 г. изглежда като равна линия, междувременно имаше колебания на цените от хиляди процента нагоре и 80 до 90% надолу няколко пъти. Но отново има този пробив.

Сравняването на същия тип пробив по време на минали мечи пазари показва, че има много малко значение в линеен мащаб. През 2018 г. BTC проби от няколко линии на съпротива на низходящ тренд, само за да формира нови. През 2014 г. BTC успя да излезе от низходящия тренд, само за да тества отново линията по-късно, когато съпротивата се обърна към подкрепа.

Диагоналните линии на низходящ тренд в логаритмичен мащаб са безкрайно по-надеждни. Линиите на низходящия тренд в дневника в линейна скала показват, че биткойн има още много работа, преди да се освободи от тази крипто зима.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.