Защо Илон Мъск срина цената на биткойн

Защо Илон Мъск срина цената на биткойн

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията вече няма да приема плащания с биткойн. В сряда той сподели в Twitter пространството, че Tesla официално спира плащането на автомобили с биткойн, а причината е енергийното потребление на биткойн.
Tesla обявих за първи път през февруари 2021г., закупуването биткойн на стойност $1,5 млрд. и още тогава компанията намекна, че ще започне да приема BTC като метод за плащане.

 

По-късно през март Tesla излезе с официално изявление, че приема заплащането на автомобили с BTC терироията на Америка.

Приемането на биткойн от Тесла предизвика сериозна критика от природозащитниците, които заявиха, че това решение е противоречие с  очевидната позиция на Тесла за управление на глобалните емисии.

Ведната след поста на Мъск в Twitter, цената на биткойн спадна с $3000 за по-малко от 15 минути. Биткойн се търгуваше на почти $55 000 и спадна под $52 000 за броени минути. 
 

„Тесла няма да продава никакви биткойни и възнамеряваме да ги използваме за транзакции веднага щом добивът премине към по-устойчива енергия“, написа Мъск в Twitter, добавяйки:

„Разглеждаме и други криптовалути, които използват <1% от транзакцията / енергията на Биткойн.“

Неотдавнашна анкета, проведена от милиардера в Twitter по темата дали Tesla трябва да приеме dogecoin, показа, че 78% от отговорите от общо 3,9 милиона потребители, подкрепят идеята за плащания с DOGE.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.