Биткойн на ръба, цената скочи над $68 000 – Ще мине ли BTC рекорда си за 2021 г.? 05.03.24

Биткойн на ръба, цената скочи над $68 000 – Ще мине ли BTC рекорда си за 2021 г.? 05.03.24

В понеделник наводнение от капитал доведе Биткойн на поразително разстояние до рекордни стойности, изпращайки го до двугодишен връх и надхвърляйки $68 000. В пика си цената беше 68 800 долара.

Към момента на писане Биткойн се търгуваше на $67 980, с 6,6% и 20,6% в дневните и седмичните времеви рамки, показват данните от Coingecko.

През последните седмици, тъй като инвестициите в Биткойн фондове, регистрирани в Съединените щати, се увеличиха драстично, стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се увеличи наполовина тази година.

Биткойн загрява

Тъй като все повече хора се интересуват и са оптимистично настроени към пазара, невероятната възходяща траектория на Биткойн става ясна при задълбочен преглед на седмичната графика.

Цената на биткойн наскоро скочи, подпомогната отчасти от приемането на спот биткойн ETF, и вече се доближава до историческия връх от $69 000, който криптовалутата достигна през ноември 2021 г. Тя вече надмина множество важни нива на съпротива.

Биткойн 24-часово покачване на цената. източник: Coingecko

Антони Тренчев, съосновател на крипто борсата Nexo, заяви, че след пускането на тези девет нови ETF, големи движения на пазара вече не се случват през уикендите, а по-скоро през седмицата на редовната търговия.

Тренчев също така посочи, че днешните събития може да са повторение на миналата седмица, когато стойността на Биткойн се повиши с $10 000 за броени дни.

Цената на Биткойн се повиши тази година, а пазарната му капитализация вече надхвърли 1,3 трилиона долара, което го прави един от най-големите активи в света.

BTCUSD се търгува на $66 887 на 24-часовата графика: TradingView.com

Най-ценната криптовалута в света, Биткойн, надмина Meta Platforms (META), компанията майка на Facebook, и в момента се доближава до пазарната стойност на среброто от 1,4 трилиона долара, според данни, предоставени от CompaniesMarketCap.

Повече от половината от 2,17 милиарда долара нетни потоци в десетте най-големи спот Биткойн фондове в САЩ през седмицата, водеща до 1 март, отидоха в iShares Bitcoin Trust (IBIT.O) на BlackRock, отваря нов раздел, според статистика от LSEG.

Етериум, по-малък конкурент, се възползва от слуховете, че той също скоро може да предложи борсово търгувани фондове, които стимулират притока. Той е нараснал с 50% от началото на годината и достигна двегодишни върхове във вторник, покачвайки се с 2,5% до $3,517.

Биткойн води пътя

Едновременно с това Биткойн даде тласък на много токени за криптовалута, особено валути на мемета. Dogecoin отбеляза ръст от 30%, а Shiba Inu имаше скок от 90%. Хората, които седяха със скръстени ръце по време на текущия възход на крипто, най-накрая се връщат към него, според анализатори. Според източника на крипто данни Kaiko, седмичният обем на транзакциите с меме токени се изкачи до най-високото си ниво от края на 2021 г. миналата седмица.

" #Bitcoin е на път да навлезе в откриването на цените (отново) и хората са някак си мечи?
не можех да бъда аз.
– Калеб Францен (@CalebFranzen) 4 март 2024 г.“

Междувременно главният изпълнителен директор на Cubic Analytics Калеб Францен направи наблюдението в неделен доклад, че Биткойнът побеждава тежкия за технологиите индекс Nasdaq 100 (NDX). Преодолявайки критично ниво, свързващо върховете през първото тримесечие и края на 2021 г., той характеризира пробива на Биткойн спрямо NDX като „много обнадеждаващ“.

„Биткойн е на път да навлезе в откриването на цените (отново) и хората са някак си мечи? Не може да съм аз“, каза той в публикация на X в понеделник.

Джоел Крюгер, пазарен стратег в борсата за дигитална валута LMAX Group, каза пред CBS MoneyWatch, че инвеститорите виждат ползите от третирането на Биткойн като некорелиран актив, което го прави много привлекателен за диверсификация на портфейла.

Представено изображение от P2E Crypto Media, диаграма от TradingView

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.