Биткойн преминава $59 000 в изненадващо рали преди преполовяване 28.02.24

Биткойн преминава $59 000 в изненадващо рали преди преполовяване 28.02.24

Цената на Биткойн вече успешно премина нивото от $59 000 след невероятно възходящ месец февруари. Пазарният лидер също изпревари всички очаквания през това време, продължавайки да се покачва в момент, когато се очаква цените да се сринат преди следващото преполовяване.

Институционалните инвеститори повишават цената на Биткойн

Един от основните двигатели зад представянето на Биткойн през последния ден са институционалните инвеститори. Тези инвеститори продължиха да се възползват от възможностите, предоставени от Bitcoin Spot ETF, одобрени от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) през януари.

Въпреки че имаше изходящи потоци от Grayscale Bitcoin Trust поради опасения относно високите такси, входящите потоци не се забавиха. Във вторник анализаторът на Bloomberg Джеймс Сейфарт разкри, че притокът на Spot ETF отново е нараснал, достигайки 400 милиона долара за един ден.

В същия дух обемите на търговия се увеличават. С нарастващото търсене обемите надхвърлиха 2 милиарда долара във вторник и това е вторият път в рамките на месец, в който се надхвърля тази цифра. Това нарастване както на притока, така и на обема на търговия показва желание сред институционалните инвеститори да заемат позиции в биткойн.

Fidelity Investments, една от емисиите на многото Spot Bitcoin ETF, достъпни за търговия на пазара, също наскоро насърчи инвеститорите да поставят малка част от своите портфейли в биткойни. Според мениджъра на активи разпределението на портфейла от 1-3% в Биткойни е идеално в този момент.

Сега, докато разпределението от 1-3% може да изглежда малко за средния инвеститор, то е доста голямо, когато става въпрос за институционално инвестиране. Тези портфейли често са съставени от милиарди долари и дори разпределението на 1-3% може да доведе до стотици милиони долари, насочени към Биткойн.

Доминирането на BTC не се променя

Въпреки че цената на Биткойн се повиши през последната седмица, очакванията са, че Биткойнът ще започне да се консолидира и след това ще отстъпи място на алткойните. Въпреки това, доминирането на BTC над крипто пазара остава доста високо, което предполага, че времето за алткойни може още да не е дошло.

Понастоящем доминирането на BTC се намира на 54,1%, след като видя местен пик от 54,4%. Това показва, че Биткойн все още води на целия пазар с голяма разлика и докато тази доминация отшуми, Биткойн ще продължи да води ралито, докато алткойните изостават.

Засега биковете се фокусират върху поддържането на подкрепа на $59 000, което му дава точка на отскачане към $60 000. С предишния рекорд за всички времена от $69 000, цената на BTC се нуждае от по-малко от 20% движение от тук, за да достигне нов рекорд за всички времена.

Биковете на BTC тласкат цената над $59 000 | източник: BTCUSD on Tradingview.com

Представено изображение от CBC, диаграма от Tradingview.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.