Биткойн току-що спечели над 18% за седем дни: Какво се е случило, когато това се е случило в миналото? 26.06.23

Биткойн току-що спечели над 18% за седем дни: Какво се е случило, когато това се е случило в миналото? 26.06.23

До завършването на ежедневната си свещ в сряда, Биткойн спечели над 18% само за седем последователни сесии, внезапно прекратявайки стабилното понижаване, което доминираше ценовото му действие, откакто Биткойн достигна своя връх от средата на април над 30 000. Колко необичайно е това нарастване на величината само за една седмица и какво се случи в миналото след подобни силни ралита? Нека да разгледаме по-отблизо историята на цените на Биткойн, за да разберем.

Историята на цените на биткойн предполага по-високи цени в бъдеще

Докато разглеждаме историята на цените на биткойн, за която има надеждни данни (от 2011 г. до момента), криптовалута номер едно по пазарна капитализация е претърпяла множество случаи на печалби, по-големи или равни на +18% за период от седем дни.

Биткойн печалби >= 18% за седем дни |  BTCUSD on TradingView.com

Тъй като броят на събитията ще варира в зависимост от времето на задържане, ще започнем с изброяване на броя пъти, в които това се е случило до нашите хипотетични времена на задържане от 7 дни до 90 дни. Времето на задържане се определя като времето, през което човек е държал биткойн преди да излезе. Например, ако някой хипотетично закупи биткойн след задействащото събитие (т.е. +18% за период от седем дни) и го продаде 30 дни по-късно, това ще бъде време на задържане от 30 дни.
Появата на биткойн с +18% печалби в седем последователни дни по време на задържане (2011 г. – до момента)

98 събития с използване на 7-дневно време на задържане
73 събития с 15-дневно време на задържане
57 събития с 30-дневно време на задържане
30 събития с 90-дневно време на задържане
Ясно е, че печалбите от такъв мащаб само за една седмица не са необичайни за биткойн, актив с многобройни случаи на голям напредък в цените, особено като се има предвид сравнително кратката му история на цените в сравнение с традиционните рискови активи.

Биткойн резултатите са малко по-малко възходящи през последните години

Въпреки че печалба от над 18% за такъв кратък период от време може да накара някои търговци да се насочат към низходяща тенденция, данните показват друго, като историческите средни резултати са ясно положителни за всички периоди на задържане от 2011 г. до момента.

Биткойн печели >= 18% за седем последователни дни с различни времена на задържане. 2011 – до момента.

Тъй като ранната история на цените на биткойн е претърпяла несъмнено големи печалби в сравнение с по-скорошната му история, нека да разгледаме средните резултати за същата степен на печалби за една седмица, но разглеждаме само данни за последните пет години (6/23/18 до настояще).

Биткойн печели >= 18% за седем последователни дни с различни времена на задържане. Последните пет години.

Въпреки че отново резултатите са положителни като цяло, хипотетичните резултати от по-нови данни са значително по-ниски, като средната 90-дневна възвръщаемост от +25,6% през последните пет години е много далеч от +109,4% възвръщаемост за същите 90 -дневен прозорец върху цялата история на цените от 2011 г. до момента.

Въпреки че някои търговци може да твърдят, че последните пет години са по-малко представителни данни поради появата на два големи мечи пазара за биткойн и крипто като цяло, биткойн показа положително проследяване средно за двата периода от време през всички времена на задържане, които проверихме. Въпреки че миналото не предсказва бъдещето, скорошният мощен ръст на цените изглежда предполага, че биткойнът е готов за по-големи печалби в относително близко бъдеще.

DB the Quant е автор на бюлетина REKTelligence Report на Substack. Следвайте @REKTelligence в Twitter за базирани на доказателства проучвания и анализи на крипто пазара. Важна забележка: Това съдържание е със строго образователен характер и не трябва да се счита за инвестиционен съвет. Представени изображения, създадени с Tableau. Графики от TradingView.com.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.