Институционалните инвеститори се стичат към Биткойн: Свидетели ли сме на промяна на парадигмата? 04.07.23

Институционалните инвеститори се стичат към Биткойн: Свидетели ли сме на промяна на парадигмата? 04.07.23

Пазарът на биткойни преживява сеизмична промяна, като последните данни разкриват очарователни тенденции, които хвърлят светлина върху развиващата се динамика. От значителен спад в притока на биткойни до исторически спад в предлагането на борсите, съчетано с скок в натрупването на институционални средства, тези развития подчертават зрял пазар и променящи се настроения на инвеститорите.

Безпрецедентен спад в притока и предлагането на биткойни

Услугата за анализ на веригата CryptoQuant днес публикува изключително интересни данни за поведението и кохортите на биткойн ходлери чрез Twitter.

През последните 612 дни биткойн е свидетел на 80% спад в броя на адресите, записващи входящи потоци, което може да се тълкува като активност на продажбите. Този спад достига още по-висока цифра от 84%, когато се измерва от пика през май 2021 г. Тези числа дори надминават предишния рекорд, поставен по време на параболичния връх през 2017 г., демонстрирайки мащаба на настоящата тенденция.

И двете надминаха с малко втория най-голям спад на адресите, свързани с притока между параболичния връх от 2017 г. до мечката от 2018 г., със 78,5%.

Largest decline of BTC inflows and supply in history | Source: Twitter @cryptoquant_com

Важно е да се отбележи, че тези цифри не отчитат адреси, които са се преместили на собствено попечителство, или разграничение между миньорска дейност и инвеститори на дребно. Това предполага, че намаляването на адресите, свързани с входящите потоци, може да бъде дори по-значително, отколкото предполагат данните, което потенциално показва преминаване към дългосрочни стратегии за задържане или алтернативни методи за попечителство.

В паралелна тенденция общото предлагане на биткойни на борсите непрекъснато се свива от март 2020 г., отбелязвайки период на постоянен спад, който не е бил наблюдаван преди в историята на биткойн. Този спад е не само значителен по своята продължителност, но и по своята дълбочина, тъй като резервите на Биткойн на борсите са намалели с над 30%. Експертите на CryptoQuant допълнително отбелязват:

Март 2020 г. беше най-високото предлагане, регистрирано някога на борсите, и предшествано от постоянен десетгодишен ръст на предлагането. 1200-те дни оттогава са първият период на постоянен спад в историята на Биткойн. […] Търговците на дребно и институциите държат повече биткойни от всякога.

Резерви за обмен на биткойни | Източник: CryptoQuant

Това също показва голяма потенциална промяна от активна търговия и спекулативно поведение към дългосрочни стратегии за държане.

Натрупването на институционален фонд сигнализира за увереност

С намаляването на притока и предлагането се появява друга интригуваща тенденция: натрупване на институционални средства, както се наблюдава от CryptoQuant. Институционалните инвеститори, включително хедж фондове, инвестиционни посредници и частни фондове за криптовалута, в момента активно увеличават притежанията си в биткойни.

Това експоненциално увеличение на притежанията на фондове демонстрира силен интерес към придобиване на биткойн, дори при текущото му ценово ниво. Институционалните инвеститори често приемат по-търпелив и дългосрочен подход в сравнение с краткосрочните търговци, които следят отблизо колебанията на цените.

Чрез внимателно наблюдение на притежанията на фондове инвеститорите могат да получат ценна информация за пазарните настроения и доверието, което институционалните инвеститори имат в биткойн като дългосрочен актив. И следващата диаграма от CryptoQuant показва точно това, ултра възходяща позиция на институциите.

Натрупване на биткойн институционален фонд | Източник: Twitter @cryptoquant_com

Положителната еволюция на възприемането на биткойн вероятно е допълнително подсилена от последните развития в регулаторната среда и въвеждането на борсово търгувани фондове (ETF). Регулаторните рамки, особено тези, които се прилагат от страните в Европейския съюз с MiCA, са от полза за институционалното приемане на биткойн.

Нещо повече, подаването и повторното подаване на биткойн спот ETF от големи финансови институции, включително BlackRock и Fidelity, показват нарастващо признаване на потенциала на биткойн като легитимна инвестиция. Тези ETF осигуряват по-достъпен и регулиран начин за инвеститорите да се изложат на биткойн, което потенциално води до по-нататъшно институционално приемане и растеж на пазара.

По време на пресата цената на BTC възлизаше на $30 716, оставайки в своя диапазон между $29 800 и $31 000.

Цената на BTC се консолидира в диапазон, 1-часова графика | Източник: BTCUSD на TradingView.com

Представено изображение от iStock, диаграма от TradingView.com
 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.