Колко високо може да се повиши цената на биткойн поради спот ETF? Проверяване на числата 28.06.23

Колко високо може да се повиши цената на биткойн поради спот ETF? Проверяване на числата 28.06.23

Неотдавнашното рали на биткойн доведе до спекулации, че цената може да се повиши допълнително с въвеждането на спот ETF. Появата на ETF, особено от реномирани компании като BlackRock и Fidelity, може да повиши доверието на институционалните инвеститори и да доведе до скок в цената на биткойн. Въпросът за един милион долара обаче е: колко високо? Улики за отговор на този въпрос могат да дойдат от различни показатели и данни.

Една такава точка от данни беше предоставена вчера от главния стратегически директор на CoinShares Мелтем Демирърс чрез Twitter. Докато тя пише, новините за биткойн спот ETF не са единствената история. Много от най-големите финансови институции в САЩ в момента работят активно, за да предоставят достъп до BTC и други. Общо има повече от $27 трилиона клиентски активи, които чакат встрани.

Институции, изграждащи инфраструктура за Bitcoin | Източник: Twitter @Melt_Dem

С BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, подаде заявление за Bitcoin ETF. Говори се, че номер три в света, Fidelity Investments, също флиртува с биткойн ETF. Биткойн ETF приложенията от Invesco и WisdomTree (и двата топ 10 ETF) са факт.

Колко високо може да се покачи биткойнът? Най-висок за всички времена? Четворна?

Ако само една малка част от 27 трилиона долара пари на клиенти, управлявани от най-големите мениджъри на активи, бяха отишли в биткойн спот ETF, въздействието върху цената би било гигантско. Само 1% би възлизал на над $270 милиарда (по-скоро повече, защото не всички кандидати за биткойн ETF са включени в диаграмата). За сравнение, пазарната капитализация на биткойн в момента е 590 милиарда долара.

Както NewsBTC съобщи преди две седмици, представянето на цената на златото след първия златен ETF през ноември 2004 г. също може да бъде показател, който дава поглед в бъдещето. Стартирането на първите златни ETF доведе до страхотно рали на златото. Докато цената на златото все още беше $400 по време на одобрението, тя достигна $600 през 2006 г. и $800 през 2008 г. Седем години след одобрението, през 2011 г., златото достигна своя предварителен връх от почти $2000 (+359%).

Известният експерт Уил Клементе коментира в Twitter:

По-долу е показано кога GLD стартира, което позволява лесен достъп до излагане на злато за инвеститорите. Ако/когато стартира биткойн ETF на Blackrock (който има 99% одобрение на ETF) (много подобна структура на GLD), очаквайте подобно ценово действие, тъй като отключва достъп до излагане на биткойн за масите.

Биткойн срещу цената на златото | Източник: Twitter @WClementeIII

Тъй като биткойнът е дигиталното злато на 21-ви век, струва си също да разгледаме пазарните капитализации на двата актива в сравнение. Докато BTC възлиза на 590 милиарда долара, пазарната капитализация на златото е около 12 трилиона долара.

Ако Биткойн спечели само 10% от пазарния дял на златото (около $1,2 трилиона), това би било удвояване на текущата пазарна капитализация на BTC и, казано по-просто, удвояване на текущата цена на Биткойн. Че тази цел в никакъв случай не е невъзможна, се доказва от историческия връх на BTC от около $67 000 в края на 2021 г., когато пазарната му капитализация вече беше около $1,2 трилиона.

Друг показател е общата пазарна капитализация на световния фондов пазар от над 100 трилиона долара. Apple представлява около 3% от това. По този начин компанията е пет пъти по-капитализирана от биткойн.

Един фактор, който също трябва да се вземе предвид при определяне на цената, е предлагането. Както пише експертът Алесандро Отавиани, BlackRock и Fidelity ще трябва да преместят само 0,3% от своя управляван капитал в биткойн, за да купят всички съществуващи BTC на борсите на текущата цена.

Услугата за анализ на веригата Glassnode публикува проучване за това. Анализаторите пишат, че след период на по-слабо относително търсене в САЩ има съживяване през 2023 г. Това се натъква на силно неликвиден пазар.

В момента има продължаващо прехвърляне на богатство към HODLers, докато все повече и повече монети се изтеглят от борсите. Според Glassnode в момента има само 2,28 милиона BTC, останали на борсите (11,9% от предлагането в обращение), краткосрочно предлагане на притежателя от 2,65 BTC (13,6% от предлагането в обращение), докато 14,47 BTC се държат от дългосрочни притежатели (74,5% от циркулиращо захранване).

Страната на предлагането на биткойн | Източник: Glassnode

Всички горепосочени показатели и данни предполагат, че биткойн е изправен пред огромен бум, воден от институции. За това обаче няма гаранция. Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ може да отхвърли биткойн спот ETF въпреки фантастичния процент на успех на BlackRock.

От друга страна, BlackRock и други трябва да купуват BTC на спот пазара, за да има пряко въздействие върху цената. Но една от възможностите е, че BlackRock може да купи биткойн на гише (OTC). Например, мениджърът на активи може да закупи BTC, иззети от правителството на САЩ (над 200 000) на гише.

Това може да доведе до събитие „купувайте слуховете, продавайте новините“. Но дори и да купуват извънборсово от САЩ, това може да е от полза в дългосрочен план, тъй като означава, че правителството на САЩ вече няма да продава своите BTC на открития пазар, както правеше в миналото.

По време на пресата цената на BTC възлиза на $30 388.

Цена на BTC, 1-дневна графика | Източник: BTCUSD on TradingView.com

Featured image from iStock, chart from TradingView.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.