Пазарен сигнал: Етериум е изправен пред потенциален спад, тъй като надстройката на Dencun се очертава – Ето защо 18.03.24

Пазарен сигнал: Етериум е изправен пред потенциален спад, тъй като надстройката на Dencun се очертава – Ето защо 18.03.24

Ethereum (ETH) е готов за значително подобрение с предстоящото надграждане на Dencun за подобряване на скалируемостта на мрежата. Въпреки това, на фона на това очакване, QCP Capital, опитна фирма за търговия с крипто активи, хвърли светлина върху възникваща тенденция, която може да повлияе на ценовата траектория на Ethereum.

Анализът на фирмата разкрива промяна в „обръщането на риска“ за Ethereum, което става отрицателно за предстоящите изтичания. Тази промяна показва нарастваща загриженост сред инвеститорите относно потенциално намаляване на цената на ETH, тъй като отрицателното обръщане на риска често предполага, че пазарът клони към защитни мерки срещу спад.

Притеснения за пазарен левъридж и корекция

По-специално, тази тенденция към отрицателно обръщане на риска се приписва на повишения интерес към пут опциите, които служат като хедж срещу потенциални загуби за тези, които спекулират с повишения на цените.

Освен това по-широките участници на пазара на алткойни по подобен начин хеджират своите инвестиции в Ethereum, с цел да намалят рисковете, свързани с техните притежания на алткойни.

Прозренията на QCP Capital за пазарната динамика също подчертават скритата нервност относно ценовата стабилност на Ethereum, особено в светлината на значителния ливъридж в рамките на пазара.

Фирмата предупреждава относно потенциала за пазарна корекция, макар и с очакване за силен купувачски интерес в случай на спад на цените. QCP отбелязва в доклада:

Спекулантите на алткойни може също да купуват ETH путове като заместител за хеджиране на недостатъците на алткойни. Това ни кара да внимаваме за възможна корекция предвид размера на ливъридж на пазара. Ние обаче смятаме, че пазарът ще купи агресивно всяко поевтиняване.

Освен това спот форуърд спредовете на Ethereum са намалели леко, за разлика от устойчивите високи спредове на биткойн. Коментирайки последиците за инвеститорите, QCP Capital заяви:

Рязък спад на спот цената вероятно ще задържи форуърд спредовете по-ниски, тъй като дългите позиции на ливъридж се изваждат.

Ефективност на Ethereum и Outlook

Въпреки предупредителните сигнали, Ethereum продължава да се представя „стабилно“ на крипто пазара, изоставайки плътно от Bitcoin по отношение на движението на цените. В момента търгувайки се над $4000, Ethereum отбеляза скромно увеличение от 0,6% през последните 24 часа.

Цената на ETH се движи настрани на 2-часовата графика. Източник: ETH/USDT на TradingView.com

Освен това данните от IntoTheBlock (ITB) разкриват окуражаваща статистика: над 94% от ETH адресите в момента са печеливши, което предполага силен модел на задържане сред инвеститорите и намалена вероятност от натиск за продажба. Този сценарий потенциално може да постави началото на покачване на цената.

Въпреки това е важно да се отбележи, че траекторията на растеж на Ethereum, макар и положителна, не отразява забележителния скок, който биткойн преживя след одобрението на неговия спот борсово търгуван фонд, което показва по-премерен темп на поскъпване на ETH.

Представено изображение от Unsplash, диаграма от TradingView

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.