Ще се срине ли цената на биткойн подобно на 2019 и 2020 г.? 17.08.23

Ще се срине ли цената на биткойн подобно на 2019 и 2020 г.? 17.08.23

Цената на биткойн като цяло поддържа нивото от $29 000 през по-голямата част от седмицата. Това показва ниска активност и инерция на пазара, както и нежелание за ангажиране с цифровия актив в този момент. Една от причините за това нежелание е очакването, че цената на биткойн ще претърпи нов срив, преди бичият пазар да се възобнови. Въпреки това, този крипто анализатор обяснява защо очакванията може да са разбити този път.

Цената на биткойн може да не се повтори през 2019-2020 г

Преди да започне бичият пазар през 2020-2021 г., цената на биткойн беше свидетел на влакче в увеселителен парк. Най-вече мечият пазар беше опустошил дигиталния актив, което го накара да падне с повече от 80% под най-високата си цена за всички времена по онова време и сривовете ще продължат и през 2020 г.

Като се има предвид тенденцията цената на биткойн да следва предишни тенденции, инвеститорите разбираемо очакват повторение на тази тенденция. Но крипто анализаторът с псевдоним „Tony The Bull“ се обърна към X (бивш Twitter), за да използва „пристрастието към актуалността“, за да обясни защо това може да не се случи.

В публикацията крипто анализаторът използва аналогия с град, който не е имал наводнение преди, внезапно преживял внезапна буря или дъждовна буря. Като се има предвид, че това не се е случвало преди, фирмите бяха хванати неосъзнати без застраховка срещу наводнения. Въпреки това, в бъдеще, бизнесът започва да очаква ново наводнение и като такъв, те получават застраховка срещу наводнение.

Анализаторът обясни, че въпреки че ще бъдат въведени мерки за намаляване на шансовете за повторение на наводнение, хората продължават да работят със знанието за въздействието на наводнението. „Това е начинът на мозъка да работи с най-лесно достъпната информация, която е тази, която наскоро ви е повлияла значително“, каза анализаторът. „Това е, което се нарича пристрастие към актуалността.“

Движение на BTC през последните пет години | Източник: BTCUSD on Tradingview.com

Това пристрастие към скорошността, когато се прилага към биткойн, показва, че инвеститорите очакват повторение на 2019-2020 г., тъй като това е най-скорошният мечи пазар. Следователно инвеститорите работят със знанието за най-скорошното въздействащо събитие.

„Но подобно на наводнението, което никога не се е случвало преди, имахме пандемия веднъж в живота. Вероятността е доста ниска, че ще видим същото ценово действие като през 2019 г. и 2020 г.“, обяснява Тони Бикът.

Цената на BTC се придържа към предишните тенденции?

Позицията на анализатора е подкрепена от факта, че цената на биткойн непрекъснато се отклонява от историческите тенденции по време на този цикъл. Един пример е, че докато цената на цифровия актив падна до около 70% под най-високата си стойност от $69 000 за всички времена, тя се възстанови до почти 50% под своя ATH.

Подобна тенденция обаче беше регистрирана през 2019 г., когато цената на BTC се възстанови над $11 000 към средата на годината. Но до края на годината бяха загубили около половината от тези печалби. С останалата част от печалбите да бъдат заличени в началото на 2020 г.

Ако обаче BTC в крайна сметка следва установената преди това тенденция, тогава цената на дигиталния актив може да падне до $12 000, преди да започне следващият бум. Сега обаче е игра на изчакване, за да видим какво ще се случи в крайна сметка.

Следвайте Best Owie в Twitter за пазарни прозрения, актуализации и случайни забавни туитове… Представено изображение от iStock, диаграма от TradingView.com
 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.